
ncălzirea vremii sporeşte pofta de ieşire în natură iar localurile rustice amenajate în mijlocul unor ferme sunt o alternativă sănătoasă. Un astfel de punct turistic găsim pe Valea Nișcovului. Gospodăria, cu multe animale și păsări domestice, este un adevărat magnet pentru orășenii plecați în drumeții de weekend, cu copiii după ei. În restaurantul fermei, oaspeții își pot astâmpăra pofta de bunătăţi tradiționale.
Ferma pe care Răzvan Lavric ne-o prezintă cu mândrie se află în Haleș, localitate aflată pe ruta către Mănăstirea Ciolanu și Tabăra de Sculptură Măgura. Atrage săptămânal zeci de turiști, care poposesc aici câteva ore bune, pentru că au cu ce-și umple timpul.
Măgărușul Sadam este vedeta fermei din Haleș. Copiii orășenilor ajung parcă într-o altă lume atunci când se plimbă pe lângă câinii ciobănești și rațele lăsate libere prin curte, ori pășesc printre țarcurile cu porci blănoși, capre și păsări domestice.
dată ce treci pragul restaurantului, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Mâncărurile sunt gătite lent, într-un cuptor special, zidit de meșteri ai zonei. Poți aștepta și cinci ore, de exemplu, pentru un ciolan de porc gătit în vas de lut.
În ultima perioadă, fermele care dispun și de restaurante proprii sunt vizitate tot mai des de către copii și dascăli, prin excursii organizate în cadrul programelor educaționale „Școala altfel” si „Săptămâna Verde”.